Actueel | Blog

Laptop met beveiligde toegang tot het netwerk op een kantoortafel.
Blog

Cybersecurity als belangrijk agendapunt voor bedrijven

18-04-2021

Vorig jaar rond deze tijd heeft onze eigen Jeffrey Kosman het al eens over het belang van cybersecurity gehad in een artikel dat verscheen in de Noord-Limburg Business.

Cybersecurity is nog steeds hot topic in de bedrijfswereld en daarom delen wij de visie van Jeffrey graag nog eens met u.

Wie tegenwoordig het nieuws volgt, ziet dat er steeds vaker meldingen zijn van digitale aanvallen op overheden, bedrijven en particulieren. Vaak zijn het alleen de uitzonderlijke gevallen die het nieuws halen. De gevolgen van een hack zijn enorm, het is daarom van groot belang om cybersecurity hoog op de agenda te plaatsen. “Vaak is dit zeker niet het geval, de urgentie ontbreekt. ‘We hebben antivirussoftware en een firewall, wij zijn veilig’, dat is de gedachte. Tot het fout gaat. En het gaat fout als u geen maatregelen neemt, dat is een kwestie van tijd.”

Jeffrey Kosman heeft inmiddels tientallen opleidingen in ICT-omgevingen achter de rug. Waaronder als ethical hacker. “Om te beginnen moet de bewustwording onder bedrijven worden vergroot. Ze worden gegarandeerd tientallen keren per dag aangevallen, meestal zonder gevolgen. Maar als het een keer raak is, dan is het meteen ook goed mis.”

Managed Service Provider

Wij besteden met die gedachte dan ook bijzonder veel aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. “Omdat er elke dag nieuwe ontwikkelingen zijn die we via allerlei informatiebronnen volgen. Wij zijn een zogeheten Managed Service Provider (MSP), aangesloten bedrijven maken dus gebruik van onze IT-diensten. Dat betekent automatisch dat onze beveiliging perfect in orde moet zijn en dat is ook zo, daar zijn we 24 uur per dag mee bezig. Het grootste gevaar ligt echter niet hier, maar ligt in de laptops, IoT-apparaten, werkstations of smartphones van de bedrijven zelf. Hoe vaak zit een medewerker ergens langs de snelweg bij een kop koffie niet op een onbeveiligd wifi-netwerk, wie maakt er in het bedrijf gebruik van welke computer, gaat de laptop mee naar huis en kan een medewerker daar zelf apps op downloaden? Of hoe zit het met beveiligingscamera’s, of andere IoT-apparaten, zijn die afgeschermd? Het merendeel is dat niet. Het zijn allemaal mogelijkheden voor hackers om in een bedrijf binnen te komen. Als ze eenmaal binnen zijn, hebben ze alle tijd om rustig rond te kijken, bijvoorbeeld alle interessante (klant)gegevens te kopiëren of rekeningen te plunderen, gewoon te doen waar ze zin in hebben. Soms zijn ze al maanden in een systeem binnen voordat ze toeslaan.”

Bewustwording

Wij gaan heel ver in preventie. “Cybercrime is tegenwoordig een bedrijfstak met hoge rendementen. Op allerlei internetfora circuleren bijvoorbeeld gewoon databases met wachtwoorden, die zijn te koop voor elke kwaadwillende. Wij beschikken over manieren om wachtwoordmanagement vorm te geven, zodat apparaten moeilijker te hacken zijn. We leren klanten te denken volgens het ‘zero trust’ principe, vertrouw niets en niks, want geen enkel object, koelkast, auto, camera of telefoon is veilig. Bovendien maken we noodplannen voor onze klanten. Ten slotte toch nog maar een keer het advies: neem digitale veiligheid serieus. Zorg dat u bewust wordt van de risico’s en onderneem actie, in plaats van achteraf stappen te moeten nemen om te redden wat er te redden valt.”

Lees ook ons blog over hoe schadelijk is ransomware voor uw organisatie

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl