Actueel | Blog

Bent u optimaal beveiligd als mkb'er?
Blog

Waarom MKB’ers te weinig doen tegen cybercrime

10-08-2022

We zien steeds vaker dat MKB’ers zich (nog) niet bewust zijn van de gevaren die cybercriminaliteit met zich meebrengt. Ze denken dat cyberaanvallen niet voorkomen bij MKB’ers en dat cybercriminelen het enkel gemunt hebben op grote organisaties. Helaas, niets is minder waar. De werkwijze van een cybercrimineel? Eerst bekijken ze wáár ze binnen kunnen komen, daarna bekijken ze wát er allemaal te halen valt.

De schrikbarende cijfers onder MKB’ers

In 2021 heeft zich bij 12% van de bedrijven met 10 of meer medewerkers, een incident met een externe oorzaak (zoals cybercrime) voorgedaan*. Dat is meer dan 1 op de 5. In ditzelfde onderzoek is te zien dat 50% van de MKB-bedrijven onvoldoende beeld heeft van de kans op incidenten en het effect daarvan op de bedrijfsvoering. Overduidelijk valt hier nog een hoop winst te behalen.


De eerste stappen voor veilig digitaal ondernemen

Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn verschillende manieren van cybercrime die veel schade kunnen aanrichten. Het Digital Trust Center heeft vijf basisprincipes opgesteld voor MKB’ers. Door onderstaande basisprincipes kunnen MKB’ers zelf de eerste stappen doorlopen om cybercrime tegen te gaan.

  1. Maak een inventarisatie: bepaal welke onderdelen en informatie bedrijf kritisch en privacygevoelig zijn, zo voorkom je bijvoorbeeld het lekken van gegevens.
  2. Kies voor veilige instellingen voor apparatuur, software en internetverbinding zodat criminelen je systemen niet binnendringen.
  3. Houd je apparaten en software altijd up-to-date.
  4. Geef alleen mensen toegang tot systemen en data die ze ook daadwerkelijk nodig hebben.
  5. Bescherm uw bedrijf tegen virussen en andere malware met anti-virus programma’s.


Kies de juiste partner

Naast het zelf ondernemen van een aantal stappen in cybersecurity, is het ook van belang om te kiezen voor de juiste partner die uw bedrijf helpt met security. Bedrijven geven soms meer geld uit aan een goede koffieautomaat dan aan het beveiligen van hun digitale infrastructuur. Mogelijk dat u er ook niet bij stil staat.

Vragen als: Zijn onze systemen wel veilig genoeg?, Werken we in een veilige omgeving’?, Zijn onze medewerkers zich bewust van de gevaren? En: Wat als het mij overkomt? Kunnen we bij JDS voor u beantwoorden. We hebben diverse opties, tools en oplossingen op het gebied van IT-security om uw bedrijf optimaal te beveiligen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.


*volgens MKB Nederland

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl