Actueel | Blog

Cybercrime is een vorm van criminaliteit die voornamelijk op een computer plaatsvindt.
Blog

Verschillende vormen van cybercrime uitgelegd

24-08-2020

Cybercrime is een vorm van internetfraude die voornamelijk op een computer plaatsvindt.

Denk hierbij het verspreiden van virussen en spyware of malware om uw online activiteit te kunnen volgen en toegang te verkrijgen tot uw netwerk en/of pc. Hieronder hebben wij een aantal vormen van cybercrime uitgelegd en hebben wij tips toegevoegd om deze vormen van cybercrime te voorkomen.

Ransomware

Ransomware wordt ook wel ‘gijzelingssoftware’ genoemd, is een vorm van malware dat belangrijke bedrijfsgegevens ongevraagd vergrendeld en waar u alleen tegen betaling de sleutel voor kunt krijgen om deze weer vrij te geven. Dit kan tien tot honderdduizenden euro’s bedragen, terwijl u soms uw bestanden na betaling niet eens terugkrijgt.

Over de laatste jaren is ransomware een zeer populaire vorm van cybercrime geworden zowel voor grote organisaties als voor mkb’ers!

Ransomware wordt op uw computer geïnstalleerd wanneer u malafide links aanklikt, besmette websites bezoekt of besmette bijlagen downloadt. Het kan, naast uw computer, ook op uw smartphone of tablet voorkomen. U kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd om een wachtwoord te wijzigen waarvoor u op een link dient te klikken. Wanneer u op de link klikt, installeert de ransomware zich ongemerkt op uw computer, tablet of smartphone.

Tips om een ransomware-aanval te voorkomen

 • Zorg dat u alles up-to-date houdt;
 • Klik niet zomaar op een link die u via een e-mail of sms binnen krijgt;
 • Installeer een goede Firewall;
 • Maak genoeg Back-ups.

Cryptojacking

Cryptojacking is het ongeautoriseerd gebruikmaken van computercapaciteit van anderen om zo zonder eigen elektriciteit en rekengeheugen cryptovaluta’s binnen te halen. Bij cryptojacking gebeurd meestal hetzelfde als bij ransomware of algemene malware. Er wordt een phishing e-mail met malafide link of per USB-stick gedeeld bestand op uw computer uitgevoerd. Vervolgens start er ongezien een proces op, welke misbruik maakt van resources op de computer. Bij een herstart blijft het programma actief. De verkregen virtuele munten belanden vervolgens op de rekening van de cybercrimineel.

Tips om cryptojacking te voorkomen:

 • Gebruik een goede browser, het liefst een die de cryptojacking blocker heeft ingebouwd;
 • Gebruik geen onofficiële apps;
 • Houd alle apparaten up-to-date;
 • Let op uw computer, vooral wanneer u merkt dat deze trager wordt.

Password cracking

Password cracking is de benaming voor het achterhalen van uw wachtwoorden door cybercriminelen. Met deze wachtwoorden breken zij vervolgens in op uw computer, telefoon of netwerk, daarom is het belangrijk om goed na te denken over de wachtwoorden die u gebruikt.

Tips om password cracking te voorkomen:

 • Gebruik sterke wachtwoorden die bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens;
 • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord;
 • Verander uw wachtwoord regelmatig.
Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl