Actueel | Blog

Beveilig uw organisatie tegen ransomware met JDS Patch Management.
Blog

Hoe beschermt u uw organisatie tegen ransomware?

18-11-2021

Steeds meer bedrijven, groot of klein, worden slachtoffer van ransomware-aanvallen. De toename van ransomware is vooral toe te schrijven aan het feit dat er weinig kennis nodig is om een  ransomware-aanval uit te voeren.

Ransomware en malware kunnen eenvoudig worden samengesteld met crimeware kits, die voor een bescheiden bedrag op het darknet te koop zijn. Een cybercrimineel kan zo met een kleine investering eenvoudig malware produceren en een cyberaanval plegen.

Zoals wellicht bekend, is het mkb-bedrijf steeds vaker het doelwit voor cybercriminelen en zijn deze bedrijven steeds vaker slachtoffer van ransomware. Redenen die hiervoor vaak worden gegeven zijn een kleiner budget voor security, weinig tijd of niet het juiste personeel om de beveiliging te waarborgen.

De voorbeelden die het nieuws halen betreft voornamelijk grote bedrijven of instellingen die qua nieuwswaarde interessant zijn om te noemen. Daarom wordt het vaak als een misverstand aangenomen dat uitsluitend grote bedrijven slachtoffer zijn. Niets is minder waar. Grote bedrijven zijn slechts het topje van de ijsberg. Toch kunt u met een aantal eenvoudige maatregelen uw organisatie beschermen tegen ransomware: 

 1. Vergeet niet te patchen!
 2. Installeer solide beveiligingssoftware
 3. Update uw systemen
 4. Maak regelmatig back-ups
 5. Test uw beveiliging
 6. Train uw werknemers over cybercriminaliteit

JDS Patch Management

Om grip te krijgen op beveiligingslekken is het belangrijk dat bedrijven een uitgebreide patch procedure vastleggen. JDS smart IT solutions ondersteunt netwerkbeheerders bij de verdeling van softwarepatches. Zo biedt Patch Management een overzicht van de geïnstalleerde software op alle apparaten binnen de organisatie, kunt u software patches en updates verzamelen op een centrale plek, en vanuit daar verdelen over alle apparaten. Patch Management biedt ook de mogelijkheid om nieuwe patches eerst in een testomgeving uit te rollen, zodat compatibiliteitsproblemen op het apparaat kunnen worden voorkomen.

Wat als u tóch getroffen bent door ransomware?

Helaas blijven er gevallen bestaan dat ransomware een organisatie binnendringt. Bent u slachtoffer dan is het belangrijk dat de volgende handelingen worden uitgevoerd: 

 1. Zorg er als eerste voor dat uw apparaat niet meer verbonden is met het internet. Op deze manier voorkomt u dat de ransomware zich via het netwerk kan verspreiden naar andere apparaten.
 2. Schakel direct JDS in zodat wij kunnen achterhalen welke ransomware-aanval is uitgevoerd, om de juiste tools te kunnen gebruiken voor het herstel. Vraag hiervoor eventueel advies aan een beveiligingsbedrijf of specialist. Zo vergroot u de kans dat bestanden nog kunnen worden teruggehaald.
 3. Doe daarnaast altijd aangifte van een ransomware-aanval. Ransomware is een datalek, en datalekken dient u verplicht te melden bij de politie. Bovendien zorgt een aangifte er ook voor dat de politie strafbare feiten kan opsporen zodat andere slachtoffers voorkomen kunnen worden.
 4. Als de bestanden terug zijn, voert JDS een volledige scan uit met beveiligingssoftware.
 5. Alle “besmette” data wordt verwijderd en de veilige back-up wordt teruggezet.
Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl