Actueel | Blog

Patch management is een niet te missen middel om kwetsbaarheden in uw organisatie te voorkomen
Blog

Het belang van een goed patchmanagement systeem

18-12-2021

Patch management is een niet te missen middel om kwetsbaarheden in uw organisatie te voorkomen. Toch wordt dit vaak vergeten of niet juist gedaan. Zeker bij organisaties met een complexe IT-infrastructuur is het als IT-beheerder lastig om een overzicht en controle te houden op alle geïnstalleerde software en de bijkomende patches en updates.

Ook software die niet meer in gebruik is moet worden geüpdatet, zolang deze nog wel op het systeem aanwezig is. Wordt dit niet gedaan, dan ontstaan er kwetsbaarheden in het systeem waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken. Een volledig geautomatiseerd patchsysteem kan daarbij uitkomst bieden.

Wat is een patch?

Een patch is een stukje software dat kwetsbaarheden en fouten in een softwareprogramma herstelt of verbetert via updates en upgrades. Ze worden meestal ontwikkeld door de softwareleverancier zelf. Kwetsbaarheden in softwareprogramma’s kunnen voor een bedreiging vormen voor uw organisatie. Middels een patch moeten deze kwetsbaarheden daarom zo snel mogelijk worden verholpen.

Er zijn maar weinig organisaties die een goed overzicht hebben van welke patches toegepast zijn op de bestaande software, en of er tekortkomingen zijn. En zelfs als dit bekend is, is er vaak terughoudendheid om alle beschikbare patches toe te voegen. Toch is het voor een organisatie belangrijk om het patchbeheer in strakke banen te leiden. Wanneer het aankomt op beveiliging is het van groot belang dat patches up-to-date zijn. Niet-gepatchte netwerken zijn namelijk kwetsbaar.

Wat is patchmanagement?

Patchen is een complex proces. Patches kunnen meerdere IT-systemen raken. Ook kan de implementatie van een patch zorgen voor instabiliteit in de ICT-omgeving van een organisatie. Een patch dient daarom goed getest te worden voordat deze uitgerold wordt binnen een organisatie. Patchmanagement draait om het gecontroleerd en planmatig identificeren van kwetsbaarheden en het testen en uitrollen van patches. Het doel hiervan is om up-to-date te zijn en tegelijkertijd het productieproces zo min mogelijk te verstoren.

JDS Patch Management

Om grip te krijgen op beveiligingslekken is het belangrijk dat bedrijven een uitgebreide patch procedure vastleggen. Wij ondersteunen netwerkbeheerders bij de verdeling van softwarepatches. Zo biedt Patch Management een overzicht van de geïnstalleerde software op alle apparaten binnen de organisatie, kunt u software patches en updates verzamelen op een centrale plek en vanuit daar verdelen over alle apparaten. Patch Management biedt ook de mogelijkheid om nieuwe patches eerst in een testomgeving uit te rollen, zodat compatibiliteitsproblemen op het apparaat kunnen worden voorkomen.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl