Actueel | Blog

De eerste levensbehoefte voor bedrijven en organisaties is een veilig netwerk, want tegenwoordig is het van groot belang om jouw digitale gegevens te beveiligen.
Blog

Een eerste stap naar cybersecurity

28-12-2020

Al jaren volgen de ontwikkelingen rondom het werken in de cloud elkaar in rap tempo op.

Als het gevolg van de pandemie, is de digitalisering bij veel bedrijven en organisaties in een stroomversnelling geraakt. Voor het onderwerp IT-security komen er, als gevolg hiervan, een aantal uitdagingen bij. IT-security is een zéér belangrijk onderwerp in deze tijd van digitalisering. Een eerste stap naar cybersecurity is bewustwording.

Eerste levensbehoefte

De eerste levensbehoefte voor bedrijven en organisaties is een veilig netwerk, want tegenwoordig is het van groot belang om uw digitale gegevens te beveiligen. Hoewel het diverse voordelen met zich meebrengt om in de cloud te werken, worden gegevens kwetsbaar als die niet op de juiste manier worden veiliggesteld. Het is van belang om scherp in de gaten te houden of er geen veiligheidslekken ontstaan, wanneer bepaalde processen in het bedrijf met behulp van de cloud worden geautomatiseerd. De mogelijkheid om vanaf verschillende locaties aan dezelfde documenten te werken en het automatisch laten maken van back-ups, zijn voorbeelden van terugkerende automatiseringsprocessen. Die processen dragen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Wanneer die niet goed worden ingericht, kan dat leiden tot zwakke plekken in de beveiliging van uw data. Daarom is het raadzaam om deze altijd te laten vormgeven door een ICT-specialist.

Veel voorkomende vormen van internetfraude

CEO-fraude is een veel voorkomend gevaar van het steeds meer digitaal werken. In een dergelijk scenario ontvangt een medewerker op de financiële afdeling een e-mail van een cybercrimineel. Die doet zich voor als de CEO van het bedrijf. De mail bevat het verzoek om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude is relatief eenvoudig tegen te houden. CEO-fraude kan worden voorkomen door duidelijke afspraken te maken over de verwerking van grote transacties. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat een opdracht tot betaling nooit per e-mail zal worden gegeven. Ook geldt dat hoe minder een cybercrimineel op de hoogte is van uw organisatie, hoe minder aanknopingspunten die heeft om te proberen om uw bedrijf op te lichten. Daarom is het van belang om alle informatie die over het bedrijf wordt gedeeld op de website en op Sociale Media, kritisch onder de loep te nemen.

Agressieve vormen van cybercriminaliteit

Er bestaan ook meer agressieve vormen van cybercriminaliteit. Hierbij is het herkennen van de aanval niet zozeer het probleem, maar is het juist de uitdaging om er vanaf te komen, bijvoorbeeld bij een DDoS-aanval die erop is gericht om een dienstverlening of netwerk plat te leggen. Ook worden veel organisaties het slachtoffer van ransomware (gijzelsoftware). Hierbij wordt een kwaadaardige vorm van software geïnstalleerd die ervoor zorgt dat bestanden niet meer kunnen worden geopend, totdat er een bepaalde beveiligingssleutel is ingevoerd. Bij deze criminele activiteiten worden meestal hoge bedragen geëist voordat bedrijven hun bestanden weer kunnen benaderen.

Werken in de cloud

Het werken in de cloud en de digitalisering, brengen vanzelfsprekend ook de nodige kansen met zich mee. Wanneer u met het bedrijf meer digitaal en online gaat werken, is het belangrijk om goed bewust te zijn van de dingen die u doet. Een bedrijfspand of –opslag wordt immers ook verzekerd met een geavanceerd securitysysteem en beveiligd door een gespecialiseerd bedrijf. Reden te meer om de digitale achterdeur van de onderneming ook goed af te sluiten. Hierbij kunnen wij als betrouwbare ICT-partner u van dienst zijn.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl