Actueel | Blog

E-mailbeveiliging met DMARC vanaf iedere locatie
Blog

E-mailbeveiliging met DMARC

04-07-2023

Wat is vaak het eerste waar je aan denkt, wanneer je iemand hoort praten over cybersecurity? Hackers die databases van bedrijven binnendringen? Of aan virussen die het bedrijfsnetwerk platleggen? Criminelen die gevoelige data buitmaken? Dit zijn vaak incidenten waarover je meestal hoort in het nieuws, vooral als het spraakmakende zaken zijn waarbij grote bedragen zijn buitgemaakt.

Terwijl veel organisaties en bedrijven vaak veel investeren in beveiligingssystemen om zichzelf te beschermen tegen cybercriminelen, ligt het grootste probleem vaak voor de neus. Namelijk het e-mailverkeer van en naar de organisatie. Denk er maar eens over na. Wanneer je een e-mail ontvangt van de directeur of de organisatie, ben je vaak geneigd om direct de gevraagde actie uit te voeren. Dit kan van alles zijn, zoals het inloggen op een account, het overmaken van een bedrag etc.

Wanneer een cybercrimineel zich voordoet als iemand uit de organisatie en een e-mail naar jou en je collega's schrijft, waarin je wordt gevraagd gevoelige gegevens af te staan, kan dit enorme gevolgen met zich meebrengen. Of erger nog, stel je voor dat deze e-mail naar de inbox van je klanten gaat en je bedrijf per ongeluk het gezicht wordt van de volgende grote phishing-zwendel. Je verliest niet alleen het vertrouwen van je klanten, maar je bedrijf lijdt ook onder de negatieve PR.

Maar dat betekent niet dat je e-mail moet opgeven. E-mail is nog steeds een essentiële service waarop de wereld vertrouwt om dingen voor elkaar te krijgen. Het wordt tijd dat dit gapende gat in de e-mailbeveiliging gedicht wordt en het leven van iedereen een stuk gemakkelijker maakt. Dat is waar DMARC in beeld komt. DMARC is een zogenaamd e-mailauthenticatieprotocol en het verifieert e-mails die vanuit het domein van de organisatie worden verzonden.

Dit is hoe het werkt: Elke keer dat iemand een e-mail verstuurt vanaf jouw domein, doet de ontvangende e-mailserver een reeks van tests om te zien of de e-mail afkomstig is van iemand die bevoegd is om deze te verzenden. Dit zou de organisatie zijn, de domeineigenaar en eventuele werknemers of externe leveranciers die je autoriseert. Maar als de server een e-mail vindt van iemand die deze rechten niet heeft dan is de DMARC-test mislukt en bereikt de e-mail de inbox van de ontvanger niet.

Op deze manier ben verzekerd van een veiligere manier van e-mailverkeer voor de organisatie en wordt de kans op cyberaanvallen aanzienlijk lager.

Meer weten over de mogelijkheden van DMARC voor jouw organisatie? Neem contact met ons op.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl