Actueel | Blog

De vier W's van een back-up
Blog

De vier W’s van een back-up

04-04-2023

In eerdere blogs hebben wij u meegenomen in de security van uw omgeving. Desondanks kunnen ook stroomstoringen of uitval van apparatuur de veiligheid van uw gegevens beïnvloeden. Daarom vervolgen wij onze serie met het volgende onmisbare onderdeel voor het waarborgen van uw gegevens: de back-up! Met behulp van deze vier W’s stelt u de juiste vragen om tot een voor u geschikte oplossing te komen.

Wat, hoe lang terug en hoe vaak?

Ok, dit is meer dan één W, maar wel allemaal belangrijk. Welke data wilt u precies in de back-up meenemen? Zijn dat alleen losse bestanden of wilt u complete systemen waarborgen? Daarnaast dient u zich af te vragen, hoe lang u deze gegevens wilt bewaren en hoe vaak u een back-up wilt maken. De antwoorden op deze vragen hebben allemaal invloed op de keuze voor het medium voor uw back-up, omdat deze qua eigenschappen verschillen. 

 

Welk medium?

Opslagmediums verschillen allereerst op basis van opslagcapaciteit, maar ook op snelheid. Niet alleen van het opslaan, maar ook – nog belangrijker – van het terugplaatsen van uw data. Hoe snel moet alles weer opgebouwd zijn na een kritische storing? Dit kan van levensbelang zijn voor uw bedrijf. Daarnaast moet u zich afvragen wat uw back-up window is. Oftewel, wat is de tijd waarin de back-up plaats kan vinden? Als u veel data opslaat en u maar een beperkte tijd beschikbaar hebt, heeft u een medium nodig die dit qua snelheid kan verwerken, anders loopt u het risico dat u data mist.

 

Waar?

U kunt er voor kiezen om de back-up op eigen locatie op te slaan, maar u kunt ook kiezen voor een ‘off-site back-up’: een back-up ergens anders opslaan. Of een dubbele back-up, waarbij u gebruik maakt van uw eigen locatie én een tweede locatie. Deze tweede locatie kan letterlijk bij u thuis zijn, maar ook in de cloud bij uw automatiseringspartij bijvoorbeeld. Het voordeel van een dubbele back-up is dat mocht er fysiek iets gebeuren met de back-up op eigen locatie (uw bedrijf wordt getroffen door een brand bijvoorbeeld), dan heeft u altijd de tweede back-up om op terug te vallen. Lees hier alles over de 3-2-1 back-upregel voor het veilig opslaan van uw back-ups.

 

Welke applicatie?

Om de back-up daadwerkelijk uit te voeren, heeft u ook de juiste applicaties nodig. Het antwoord op deze laatste W is afhankelijk van uw antwoord op de eerste drie. De applicatie waar u uiteindelijk mee gaat werken, moet natuurlijk wel de details van uw back-up, de gewenste snelheid en het aantal locaties aankunnen.

Het inrichten van een back-up is een hoge investering, maar is als het ware een verzekering voor het blijven functioneren van uw bedrijf. Loop niet langer onnodig risico en beveilig uw essentiële data!

 

TIP: Test uw back-up!

Dit klinkt misschien logisch, maar het wordt toch vaak vergeten. Test geregeld of alle data die u wilt bewaren ook daadwerkelijk correct overgeschreven wordt en test ook of alles correct teruggezet wordt indien nodig. Mocht u beroep moeten doen op uw back-up, dan bent u verzekerd van een correct uitgevoerde back-up om op terug te vallen.

 

Wilt u zeker zijn van een goede back-up? Of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl