Actueel | Blog

De gevaren van een ransomware aanval
Blog

De gevaren van een ransomware aanval

31-08-2022

U start deze werkdag zoals elke andere dag. Na het pakken van een kop koffie zet u uw computer aan maar dan krijgt u ineens géén toegang meer. Het lijkt erop dat deze is geblokkeerd. Op het scherm verschijnt een melding waarop staat dat u pas toegang krijgt na het betalen van losgeld (ransom). U bent slachtoffer geworden van ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een computervirus dat de computer of de bestanden erop kaapt. Ook als kleine organisatie bent u kwetsbaar voor zo’n aanval. De gegevens worden versleuteld en u heeft geen toegang meer tot al uw bestanden. Criminelen proberen uw organisatie een losgeldbedrag te laten betalen, vaak in de vorm van een digitale munteenheid zoals Bitcoin.

Wanneer u te maken krijgt met ransomware, kan dit grote gevolgen hebben voor u als bedrijf maar ook voor uw reputatie. Klantgegevens kunnen op straat komen te liggen en bedrijfsgevoelige informatie kan naar buiten gebracht worden.


Verschillende soorten ransomware aanvallen

Ransomware neemt wereldwijd toe en is gericht op bedrijven die onvoldoende beveiligingsmaatregelen getroffen hebben. Er zijn twee soorten aanvallen:

  • Opportunistische ransomware aanval: niet gericht op een specifieke persoon of specifieke organisatie. Ze richten zich op zo veel mogelijk bedrijven, personen en individuen tegelijk. De crimineel vraagt vaak een lager losgeldbedrag bij deze grote hoeveelheid gedupeerden.
  • Gerichte ransomware aanval: criminelen richten zich op een specifieke organisatie en vragen (naar verwachting) een hoger geldbedrag. De systemen van het slachtoffer wordt eerst voor een lange tijd door professionele criminele organisaties geanalyseerd. Er wordt bekeken hoe ze zo veel mogelijk impact kunnen maken op de organisatie, om er zeker van te zijn dat ze betalen.

Beveilig uw netwerk tegen ransomware aanvallen

Wees cybercriminelen een stap voor en maak de kans op een ransomware aanval zo klein mogelijk. Investeer in het maken van back-ups, zorg voor goede anti-virus programma’s, zorg ervoor dat de software altijd up-to-date is en blijf alert. Experts waarschuwen dat een zwakke schakel vaak bij mensen binnen het bedrijf zit. Op een link is zo geklikt, een bijlage is zo geopend. Wilt u hulp bij het beveiligen van uw bedrijf en de bewustwording van uw medewerkers? Neem dan contact met ons op.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl