Actueel | Blog

Heeft u al eens gehoord van de 3-2-1 back-upregel? Deze regel is inmiddels een oude wijsheid binnen de ICT, een echte gouden back-up regel.
Blog

De 3-2-1 back-upregel, een oude wijsheid binnen de ICT

08-12-2021

Heeft u al eens gehoord van de 3-2-1 back-upregel? Deze regel is inmiddels een oude wijsheid binnen de ICT, een echte gouden back-up regel.

De 3-2-1 back-up regel wijst erop dat het niet voldoende is om maar één back-up van uw bestanden te hebben, maar dat er op zijn minst 3 back-ups van uw bestanden moeten zijn om ervoor te zorgen dat u de data niet kwijt kunt raken. Wat houdt deze regel nu heel concreet in? Simpel:

  • Maak 3 kopieën van uw belangrijkste data;
  • Bewaar deze kopieën op minstens 2 verschillende media;
  • Zorg voor 1 kopie buiten de deur.

Het klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar het is zeker geen overbodige luxe. Hier een paar tips vanuit ons om deze back-upregel in de praktijk toe te passen.

3 kopieën van je belangrijkste data

Maak 3 kopieën van uw belangrijkste data en zorg ervoor dat u deze op drie verschillende locaties opslaat. Niet op dezelfde schijf of in hetzelfde mapje op uw bureaublad. Natuurlijk mag u ook meerdere kopieën van uw data maken. Hoe meer kopieën u heeft, hoe kleiner de kans om uw data kwijt te raken. Kijk goed of uw ICT-beheerder ook een back-up van uw data maakt.

Kopieën op minstens 2 verschillende media

Het is niet handig om uw back-ups op hetzelfde medium te bewaren. Tegenwoordig zijn spyware, hackers en virussen aan de orde van de dag, waardoor u gemakkelijk het risico loopt om uw belangrijke data te verliezen als u het allemaal op één medium heeft opgeslagen. Om die reden is het belangrijk dat u de verschillende kopieën van uw data op minstens twee verschillende media bewaart. De harde schijf van uw PC of laptop is gelijk de eerste plek waar uw data als back-up wordt opgeslagen. U hoeft er dus zelf nog maar twee te maken, tenzij u via uw ICT-beheerder al een back-up heeft, dan hoeft u er zelf nog maar één te maken. Als tweede opslagplek kunt u kiezen voor een externe harde schijf, een cloudoplossing of een USB-stick waar u uw tweede kopie op bewaart.

Zorg voor 1 kopie buiten de deur

Last but not least, is het van belang om ervoor te zorgen dat u uw kopieën ook fysiek apart van elkaar bewaart. Hiermee wordt bedoeld dat u uw data niet op dezelfde locatie, onder één dak moet bewaren. Stelt u voor dat er op uw locatie brand uitbreekt of een diefstal plaatsvindt, dan zijn waarschijnlijk alle back-ups verloren en bent u alsnog uw belangrijke data kwijt. Hier is natuurlijk ook een oplossing voor, door uw back-up automatisch op te slaan in de cloud, zodat u er altijd toegang tot heeft.

Wilt u meer weten over het belang van een goede back-up strategie? Of heeft u hulp nodig bij de beveiliging van uw bedrijfsdata? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl