Blog

Heeft u al eens gehoord van de 3-2-1 back-upregel? Deze regel is inmiddels een oude wijsheid binnen de ICT, een echte gouden back-up regel.
Blog

De 3-2-1 Back-upregel: Een oude wijsheid binnen de ICT

07-07-2020

Heeft u al eens gehoord van de 3-2-1 back-upregel? Deze regel is inmiddels een oude wijsheid binnen de ICT, een echte gouden back-up regel.

De 3-2-1 back-up regel wijst erop dat het niet voldoende is om maar één back-up van uw bestanden te hebben, maar dat er op zijn minst 3 back-ups van uw bestanden moeten zijn om ervoor te zorgen dat u de data niet kwijt kunt raken. Wat houdt deze regel nu heel concreet in? Simpel:

  • Maak 3 kopieën van uw belangrijkste data;
  • Bewaar deze kopieën op minstens 2 verschillende media;
  • Zorg voor 1 kopie buiten de deur.

Het klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar het is zeker geen overbodige luxe. Hier een paar tips vanuit ons om deze back-up regel in de praktijk toe te passen.

3 kopieën van je belangrijkste data

Maak 3 kopieën van uw belangrijkste data en zorg ervoor dat u deze op drie verschillende locaties opslaat. Niet op dezelfde schijf of in hetzelfde mapje op uw bureaublad. Natuurlijk mag u ook meerdere kopieën van uw data maken. Hoe meer kopieën u heeft, hoe kleiner de kans om uw data kwijt te raken. Kijk goed of uw hostingpartij ook een back-up van uw data maakt. Bij JDS wordt er automatisch een back-up van uw data gemaakt, natuurlijk ook via de 3-2-1 back-up regel. Wij zorgen dus voor 3 kopieën van uw data volgens de gouden regel.

Kopieën op minstens 2 verschillende media

Het is niet handig om uw back-ups op hetzelfde medium te bewaren. Tegenwoordig zijn spyware, hackers en virussen de orde van de dag, waardoor u gemakkelijk het risico loopt om uw belangrijke data te verliezen als u het allemaal op één medium heeft opgeslagen. Om die reden is het belangrijk dat u de verschillende kopieën van uw data op minstens twee verschillende media bewaart. De harde schijf van uw PC of laptop is gelijk de eerste plek waar uw data als back-up wordt opgeslagen. U hoeft er dus zelf nog maar twee te maken, tenzij u via een hostingpartij al een back-up heeft, dan hoeft u er zelf nog maar één te maken. Als tweede opslagplek kunt u kiezen voor een externe harde schijf, een cloudoplossing of een USB-stick waar u uw tweede kopie op bewaart.

Zorg voor 1 kopie buiten de deur

Last but not least, is het van belang om ervoor te zorgen dat u uw kopieën ook fysiek apart van elkaar bewaart. Hiermee wordt bedoeld dat u uw data niet op dezelfde locatie, onder één dak moet bewaren. Stelt u voor dat er op uw locatie brand uitbreekt of een diefstal plaatsvindt, dan zijn waarschijnlijk alle back-ups verloren en bent u alsnog uw belangrijke data kwijt. Hier bieden wij natuurlijk een oplossing voor, wij slaan uw back-up automatisch op in de cloud, zodat u er altijd toegang tot heeft.

De voordelen van een back-up in de cloud bij JDS

JDS zorgt ervoor dat de back-up van uw data automatisch op de achtergrond wordt gemaakt, u hoeft er dus niets voor te doen;

  • Mocht uw data verloren zijn gegaan, dan kunnen wij deze snel weer beschikbaar voor je stellen via de back-up in ons cloudsysteem;
  • U hoeft de back-up niet fysiek naar een andere locatie te brengen;
  • In de cloud kan u de back-up naar wens aanpassen, bijvoorbeeld een bepaalde map, of uw volledige systeem.
Terug naar het overzicht

Adres

Keizersveld 25
5803 AM Venray

Postbus 450
5800 AL Venray

Contact

Openingstijden:

Ma-Do: 8:00 - 17:30
Vrij: 8:00 - 16:30

+31 (0)478 585 457

contact@jds.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven